Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw?

jak zrobić gnojówkę z pokrzyw
Rate this post

Nawóz z pokrzywy to jeden z najbardziej skutecznych, organicznych sposobów na odżywienie, oraz ochronę roślin w ogrodzie. Dzięki wysokiej zawartości składników mineralnych oraz witamin skuteczne wzmacnia on krzewy, warzywa, a także drzewa, a także stymuluje je do szybszego wzrostu. Jak zrobić nawóz z pokrzywy? Jakie składniki będą potrzebne?

Pokrzywa jako nawóz, dlaczego warto ją stosować?

Pokrzywa zwyczajna jest bardzo powszechne występującym ziołem, które szybko się rozrasta. Jej powszechność sprawia, że jest ona łatwo dostępna oraz tania. Pozwala to na proste, samodzielnie przygotowanie naturalnego nawozu, który pomoże uzyskać obfite plony bez konieczności stosowania pestycydów. Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw? 

Jak przygotować gnojówkę z pokrzyw?

Gnojówka z pokrzyw jest łatwa w przygotowaniu oraz nie wymaga zakupu dodatkowego sprzętu. Z łatwością można wykonać ją w każdym gospodarstwie lub na działce przy użyciu podstawowego sprzętu do ogrodu?

jak przygotować gnojówkę z pokrzyw
Fot. jak przygotować gnojówkę z pokrzyw

Pokrzywa jako nawóz? Co jest potrzebne?

  • Beczka lub duże wiadro/miska 
  • Kilka kilogramów pokrzywy
  • Woda deszczowa lub nie chlorowana

Jak zrobić gnojowicę z pokrzyw?

Aby wytworzyć najlepszy nawóz z pokrzyw należy najpierw nazbierać dojrzałych roślin. Pokrzywę na gnojowicę można zbierać w różnej fazie rozwoju, świetnie nadaje się do tego celu zarówno wiosną jak i jesienią. Po zerwaniu należy umieścić gałązki w dużej misce, beczce lub wiadrze, a następnie zalać je podwójną ilością wody. W kolejnym etapie należy pozostawić gnojówkę do fermentacji (najlepiej pod lekkim przykryciem) na około dwa tygodnie. W zależności od temperatury nawóz będzie gotowy szybciej lub wolnej, można również rozcieńczyć gnojówkę z pokrzyw. Jak zrobić nawóz o najlepszym stężeniu?

Gnojówka z pokrzywy jak rozcieńczać?

Gnojówka z pokrzyw jest nawozem organicznym, o silnym lecz bezpiecznym dla roślin i ludzi działaniu, dlatego w podstawowej wersji nie wymaga on rozcieńczania. Jeśli jednak używamy go do delikatnych warzyw bądź krzewów owocowych warto stosować go w postaci rozcieńczonej w proporcji 1:2 z wodą deszczową lub pozbawioną chloru. Samodzielnie przygotowany nawóz nie tylko chroni rośliny przed szkodnikami oraz pasożytami, ale również skutecznie je odżywia. Dodatkową zaletą jest jego naturalne działanie, które w przeciwieństwie do chemicznych pestycydów nie jest szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Warto wiedzieć, że analogiczny nawóz o różnych właściwościach można przygotować również z innych ziół takich jak na przykład mniszek lekarski czy krwawnik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *